και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Φαγάδες των λαών... Αμερικάνοι!!....

Από το τέλος του προηγούμενου έτους, είχα γράψει ότι το 11 θα είναι το έτος που η Αμερικανική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το χρέος της.

Είχα γράψει ακόμη ότι η Αμερικανική οικονομία παρ' όλες τις ουσιώδεις διαφορές με την Ελληνική οικονομία, έχει μια σημαντική ομοιότητα. Είναι και αυτή μια φούσκα, χτισμένη πάνω στο κρατικό χρέος. Μόνο που το Ελληνικό χρέος βασίστηκε πάνω στα δανεικά, ενώ των ΗΠΑ πάνω στα “κάλπικα” δολάρια της FED. Αυτός θεωρώ ότι είναι και ο λόγος που η Αμερικανική φούσκα του χρέους δεν έχει “σκάσει” ακόμη.

Το κόλπο με το δολάριο ..

Ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν έχουν εισέλθει έως τώρα σε αυτή την παγκόσμια κρίση του χρέους, είναι γιατί βασίζονται ακόμη στην φήμη και στην αξιοπιστία των προγόνων τους. Αυτών δηλαδή που την δεκαετία του 50 ήταν οι μεγαλύτεροι δανειστές του κόσμου, που παρήγαγαν τα ποιο ποιοτικά και φημισμένα προϊόντα, και ήταν κατά κοινή ομολογία ο πιο καινοτόμος και εφευρετικός λαός της υφηλίου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το δολάριο το οποίο αποτελούσε και αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, καθιερώθηκε στην συνείδηση όλων σαν το πιο αξιόπιστο και σταθερό νόμισμα της υφηλίου.

Η πραγματικότητα όμως όλα αυτά τα χρόνια είναι εντελώς διαφορετική, το δολάριο από τότε που άρχισε τα “καλπιλίκια” έχει χάσει πάνω από το 80% της αγοραστικής του δύναμης και το Αμερικανικό κράτος από τον μεγαλύτερο δανειστή, έχει μετατραπεί πια στον μεγαλύτερο χρεώστη που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι Αμερικάνοι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το δολάριο αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και έτσι τυπώνοντας στην ουσία όσα δολάρια θέλουν και όποτε τα θέλουν μπορούν και αγοράζουν χωρίς ουσιαστική ανταποδοτική προσπάθεια την παραγωγή των άλλων λαών όποτε το επιθυμούν, “φορολογώντας” έτσι δια μέσου του πληθωρισμού, όχι μόνο τους πολίτες τους αλλά και τους πολίτες όλης της υφηλίου.

Και όταν κάποιοι τολμούν αυτό και το αναφέρουν, οι Αμερικάνοι απαντούν ότι η παγκόσμια οικονομία και ειδικά οι Κινέζοι έχουν την απόλυτη ανάγκη τους, γιατί αλλιώς που θα διοχετευτεί όλη αυτή η παραγωγή των προϊόντων τους;

Με άλλα λόγια λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι οι Κινέζοι υπάρχουν για να δουλεύουν και να παράγουν, ενώ οι Αμερικάνοι για να παίζουν “γκόλφ” και να καταναλώνουν αυτά που παράγονται, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχαμε κανέναν άλλον “άξιο” για να τα καταναλώσει.

Με αυτόν το τρόπο λοιπόν οι Αμερικάνοι καταφέρνουν να διατηρούν και να αυξάνουν συνεχώς το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα που έχουν, ζώντας ουσιαστικά πάνω από τις τωρινές δυνάμεις τους και εις βάρος όλων των "κορόιδων" που δουλεύουν, για να τρέφουν και να μεγαλώνουν οι Αμερικάνοι τις τεράστιες κοιλιές τους.

Το αστείο όμως της υπόθεσης είναι ότι έχουν καταφέρει να πείσουν και τους αφελείς Αμερικανοθρεμένους οπαδούς της νέας οικονομίας, ότι ο κανόνας του χρυσού καταργήθηκε λέει διότι ήταν “ξεπερασμένος” και δημιουργούσε υφέσεις και ανεργία. Φυσικά και δημιουργούσε υφέσεις και ανεργία, αλλά σε αυτούς που ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εις βάρος των άλλων.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι παλαιά ο χρυσός αποτελούσε την άγκυρα του οικονομικού συστήματος, διότι δεν επέτρεπε μεγάλα εμπορικά ελλείμματα συναλλαγών και άρα μεγάλες ανισορροπίες στις οικονομίες των κρατών. Οι ανισορροπίες όμως βολεύουν κάποιον μόνο όταν βρίσκεται στην πλευρά αυτών που τρώνε και πίνουν, εις βάρος των κορόιδων που δουλεύουν και παράγουν.

Και οι Αμερικάνοι αυτό κάνουν από το 1971 που ο Nixon κατάργησε τον κανόνα του χρυσού, μόλις συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε χωρίς την εκτύπωση νέων “κάλπικων” δολαρίων, να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις απαραίτητες κοινωνικές παροχές για την επανεκλογή του, χωρίς ταυτόχρονα να αποχωριστεί όλα τα αποθέματα του χρυσού του Φορτ Νοξ.

Επειδή όμως η οικονομία (μέσω του χρυσού) εκδικείται ήρθε καπάκι ο πληθωρισμός της δεκαετίας του 70 και οι Αμερικάνοι αναγκάστηκαν με την συνδρομή του τότε προέδρου της FED Henry Paulsοn, να αυξήσουν πολύ τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό, οδηγώντας έτσι την Αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Επειδή λοιπόν η ιστορία τις περισσότερες φορές ομοιοκαταληκτεί, πιστεύω ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα και ότι με τα “μυαλά που κουβαλάει” η τωρινή FED, θα οδηγήσει την οικονομία της σε έναν στασιμοπληθωρισμό πραγματοποιώντας έτσι τον τέλειο “αυτοευνουχισμό” της, μια που ούτε τα επιτόκια θα μπορεί να ανεβάσει λόγω της ύφεσης, ούτε να τα μειώσει λόγω του πληθωρισμού, αλλά κυρίως γιατί το όπλο αυτό το έχει ήδη “αχρηστεύσει”.

Και αυτό που ουσιαστικά θα συνεχίσει να κάνει, είναι να τυπώνει και άλλα πληθωριστικά δολάρια, για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να σβήσει μελλοντικά το τεράστιο χρέος της, παραδίδοντας όμως έτσι την οικονομία της σε έναν πολύ καταστροφικό σπιράλ Υπερπληθωρισμού.

Διότι και η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία προς το τέλος της κυριαρχίας της για να ανακάμψει από την παρακμή της, νόθευε τα νομίσματά της και έκανε πολέμους απλώς και μόνο για να κλέβει τον πλούτο των άλλων λαών, αλλά στο τέλος όλα αυτά δεν κατάφεραν τελικά να την σώσουν.

Η ώρα λοιπόν, που θα έρθουν τα πάνω κάτω και οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε παρόμοια θέση με αυτή της Ελλάδος εκτιμώ ότι δεν είναι μακριά.

Είναι κατά την γνώμη μου η ώρα που το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών θα αρχίσει να μειώνεται ραγδαία, οι πολίτες της θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται στρεφόμενοι ταυτόχρονα εναντίων των πολιτικών της και η Ιστορία θα γράψει ότι  οι ΗΠΑ εισήλθαν στην δίνη του τρίτου παγκόσμιου πόλεμου.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

4 σχόλια:

  1. Φίλε Καθηγητή συμφωνώ μαζί σου. Οι Αμερικανοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

    Θα ήθελα επίσης να διαβάσω και τη γνώμη σου για την Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Εκεί πιστεύω έχουν δημιουργηθεί μεγάλες φούσκες, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα σκάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου λογικό είναι να δημιουργηθούν φούσκες λόγω του απότομου credit expansion που δημιούργησαν τα μακροχρόνια εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.

    Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκε και η φούσκα του 29 στις ΗΠΑ λόγω των πλεονασμάτων της εποχής με την Αγγλία.

    Αλλά στην Ασία σήμερα δεν κάνουν το ίδιο λάθος με τις ΗΠΑ το 29 και αντίθετα με την FED της τότε εποχής η οποία είχε κρατήσει πολύ χαμηλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια, αυτοί τα σήκωσαν κατά την γνώμη μου πιο έγκαιρα με αποτέλεσμα το σκάσιμο να μην δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα .

    Άσε που στην Ασία πιστεύω ότι θα εφαρμόσουν πιο σωστό καπιταλισμό και θα αφήσουν αυτούς που υπερέβαλαν να χρεοκοπήσουν και να πληρώσουν το τίμημα.

    Αργότερα μπορεί να γράψω κάτι και για την Ασία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε καθηγητή

    όπως ξέρεις στην Κίνα το τραπεζικό σύστημα είναι κρατικά ελεγχόμενο και μοιράζει ανεξέλεγκτα δάνεια στα στελέχη του καθεστώτος. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών καταλήγει σε επενδύσεις που γίνονται απλώς για να φαγωθούν τα λεφτά. Στην Κίνα υπάρχει απόλυτη αδιαφάνεια σε όλα τα στοιχεία που δίνονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Όχι ότι στη Δύση υπάρχει διαφάνεια αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει τόση αδιαφάνεια όσο στην Κίνα.

    Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν πιστεύω ότι η αύξηση των επιτοκίων αρκεί για να σώσει την Κίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου παντού τα ίδια γίνονται..

    Απλά οι Κινέζοι έπεσαν απότομα στο χρήμα και φυσικά πάντα υπάρχουν τα φαινόμενα αυτά που αναφέρεις.

    Αυτό που πιστεύω όμως είναι πως όταν έρθει η ώρα της κρίσης στην Κίνα δεν θα περιμένουν να γνωμοδοτήσει κανείς αν έχει παραγραφεί ή όχι το αδίκημα και μπορεί να δούμε και μερικούς κρεμασμένους στην πλατεία.

    Τα επιτόκια θα σκάσουν μια ώρα γρηγορότερα την φούσκα, αλλά ταυτόχρονα διακρίνω και μια προσπάθεια συνεχούς αύξησης των αποθεματικών των τραπεζών τους σαν να την περιμένουν την δουλειά..

    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι με τέτοιες "αμαρτίες" είναι πιθανόν και αυτοί να εισέλθουν μια ώρα αρχύτερα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.